Bert Haanstra Concours in Diever

Het Drentse dorp Diever houdt op 30 juni 2018 het Bert Haanstra Fanfareconcours. Twaalf orkesten uit de regio hebben zich aangemeld, één van deze orkesten is VCE Westerveld.

Zo herleeft voor de derde keer het slot van Bert Haanstra’s speelfilm Fanfare uit 1958. Indertijd had de regisseur het laatste gedeelte van zijn film in het dorp opgenomen met medewerking van verschillende muziekkorpsen uit de omgeving en een groot aantal inwoners die als figurant meespeelden. In Fanfare zijn twee korpsen uit het filmdorp Lagerwiede (Giethoorn) in een strijd verwikkeld, waarna ze op wonderbaarlijke wijze weer tot elkaar komen tijdens de in Diever opgenomen finale.

Traditie

Geïnspireerd door deze geschiedenis organiseerden de Dievenaren Trijnie Naber en Frans Tiemersma op 21 juni 2014 voor het eerst een nieuw concours met korpsen uit de streek en net als in Fanfare werd er gespeeld in een traditionele muziektent. Na de reprise van 2017 wordt het met deze derde ronde al een mooie traditie. Diever heeft nu ook een Haanstrawandelroute. Een indertijd door Bert Haanstra aan het dorp geschonken bank is in ere hersteld.

Fanfare op groot scherm

Op vrijdagavond 29 juni zal de film “Fanfare” worden vertoont op groot scherm op het festivalterrein. Ook daar is de toegang gratis.

Wil op de hoogte blijven, kijk dan op de Facebookpagina van het concours: https://www.facebook.com/Bert-Haanstra-Fanfare-Concours