Gezocht: orkestleden voor Fanfare

Voor het theaterspektakel Fanfare, dat komende zomer te zien is op een buitenlocatie in Giethoorn, zijn naast professionele acteurs ook zangers/zangeressen en orkestleden (m/v) nodig. Er zijn al heel wat aanmeldingen, maar zowel Barbara Lok (repetitor van het koor) als Maarten Gal (dirigent van het projectorkest) kunnen nog meer vocalisten en musici gebruiken. „Geef je op en doe mee!”, luidt hun oproep.

„Het is een unieke kans om zo dichtbij huis aan zo’n mooie theaterproductie mee te doen.” De speelperiode is van 21 juni tot en met 15 juli. De voorstellingen worden gespeeld op dinsdag tot en met zaterdag, van 20.30 tot 22.00 uur.

„Niet iedereen zal bereid zijn om 4 weken lang, 5 dagen per week de voorstellingen te spelen. Daarom stellen we in overleg een schema op, waarin je bijvoorbeeld de ene week wel speelt en de andere week vrij bent. Ook voor de repetitieperiode kunnen wij een dergelijk schema opstellen en hoef je niet altijd aanwezig te zijn”, vertelt Maarten Gal.

‘Plezier staat voorop’

Barbara Lok: „Vragen die mij gesteld worden zijn onder andere: ‘wat kunnen we verwachten, wanneer zijn de repetities en hoeveel tijd kost het mij?’” Barbara is er duidelijk over: „Enige koorervaring is fijn, maar het belangrijkste is dat je er plezier in hebt. Het gaat om het instuderen van vier of vijf nummers, dus laat je niet afschrikken: het kost je niet heel veel tijd. We repeteren één keer in de week en een aantal zaterdagen. Je krijgt de bladmuziek mee naar huis, zodat je thuis ook kunt oefenen.”

Fanfareorkest is onderdeel van de verhaallijn

Deze productie kan niet bestaan zonder dat de muziek live wordt gespeeld door een fanfareorkest. Het fanfareorkest vormt een belangrijk onderdeel van de verhaallijn. Voor de orkestleden geldt dat er wekelijks gerepeteerd wordt in Wapse. Maarten Gal leidt daar VCE Westerveld, dat de basis zal vormen van het projectorkest. Muzikanten die zich willen aansluiten voor dit project, zijn van harte welkom. „Een muziekdiploma is niet nodig, het belangrijkste is dat je zuiver kunt spelen.”

Kennismakingsdag

Op zaterdag 29 april is er voor de vocalisten een kennismakingsdag in De Meenthe. Regisseur Anne de Blok is die dag ook aanwezig. Zangers en zangeressen die graag mee willen doen, wordt gevraagd om voor deze dag één nummer in te studeren en ten gehore te brengen. Ook wordt die dag bekeken of er koorleden zijn die mogelijk een kleine rol in de voorstelling kunnen of willen vervullen.

Repetities beginnen 16 mei

Dinsdag 16 mei beginnen zowel in Steenwijk (de vocalisten) als in Wapse (de muzikanten) de repetities (tot en met 20 juni). Wat de koor- en orkestleden terugkrijgen voor hun inspanningen? „Ze maken deel uit van een professionele theaterproductie, ze werken samen met ervaren acteurs, krijgen regielessen en gezellige repetities”, belooft Barbara Lok. „Iedereen die mee wil doen, mag meedoen. Zet je over je schroom heen en denk aan het motto van Pippi Langkous: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan!’”

Aanmelden

De muzikale voorstelling is geïnspireerd op de gelijknamige film van Bert Haanstra. Het is dit jaar precies 65 jaar geleden dat de film Fanfare uitkwam. Met 2,6 miljoen bioscoopbezoekers is de film Fanfare nog altijd een van de succesvolste Nederlandse bioscoopfilms. Aanmelden kan via fanfare@theaterspektakelfanfare.nl.